Alle clubleden vanaf 12 jaar (U12-categorie) dragen bij aan één of meerdere taken. De jongste jeugd begint met tafelen (tijdregistratie en verloop wedstrijd vastleggen) en naarmate je ouder wordt kan de opleiding tot scheidsrechter doorlopen worden. Superleuk toch!?
Tafelen
Bij iedere wedstrijd zijn ten minste twee tafelaars nodig: één persoon om te klokken, en één persoon om de scores en fouten bij te houden op een tablet.
Alle clubleden vanaf 12 jaar (U12-categorie) worden ingedeeld om te tafelen. Deze taak is niet moeilijk, maar vereist wel enige kennis. Wees gerust: we zorgen voor begeleiding om je vertrouwd te maken met het tafelen. Bovendien is er altijd iemand in de zaal aanwezig voor vragen of hulp.
Hier vind je (alvast) een complete instructie die je altijd kunt raadplegen.
En als je je alvast wilt voorbereiden, zijn er ook instructiefilmpjes te vinden op het internet, zoals deze instructie.
Scheidsrechter
Alle leden vanaf de U16 die de cursus nog niet hebben doorlopen moeten deelnemen aan de scheidsrechtercursus. Ook leden die een opfrissing nodig hebben, volgen de cursus. Gedurende het seizoen zal je meerdere keren als scheidsrechter optreden. Ons doel is om bij de start van elk seizoen nieuwe scheidsrechters op te leiden. De planning van scheidsrechters wordt verzorgd door de technische commissie. Je wordt hier vanzelf voor uitgenodigd.
Als je het scheidrechterdiploma op zak hebt kun je vooraf je voorkeur aangeven voor een specifieke wedstrijddag. We proberen natuurlijk zoveel mogelijk rekening te houden met je eigen wedstrijdschema.
Heb je interesse om scheidsrechter te worden, bijvoorbeeld als ouder? Meld je dan aan bij de technische commissie.
Wil je meer leren over hoe je een scheidsrechter wordt? Neem dan een kijkje op onze pagina met instructievideo's voor scheidsrechters.
Tip: hier vind je een overzicht van alle signalen die een scheidsrechter kan geven.
Extra hulp gezocht
Onze vereniging kan niet zonder vrijwilligers. HBC is dan ook altijd op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om de club de leukste, gezelligste en mooiste basketbalvereniging van Nederland te maken.
Hoe meer mensen helpen, hoe beter de taken verdeeld worden en hoe soepeler we alles kunnen laten verlopen voor de spelers, de scheidsrechters, de bezoekende teams en uiteraard de supporters. Uiteraard houden we rekening met ieders privéleven, dus ook als je niet iedere week kan helpen. Je kunt gewoon doorgeven wanneer je wel kan of niet kan.
Op de vacatures pagina is een overzicht met vrijwilligersfuncties.
Heb je interesse in vrijwilligersfuncties of wil je meer weten over wat je zou kunnen doen voor HBC? Stuur dan een email naar de voorzitter van HBC. Zie hiervoor de contactpagina voor de actuele contactgegevens.
Wat moet je doen als je zelf, om wat voor reden dan ook, niet kan fluiten, schrijven of klokken terwijl je wel ingeroosterd bent?
Als je zelf niet kan, ben je verantwoordelijk voor het regelen van vervanging. Dit kan binnen je eigen team, of bij andere teams. Je vind het rooster hier.
Ben je ingeroosterd als scheidsrechter en zijn er twee scheidsrechters ingeroosterd voor een wedstrijd? Dan volstaat het niet dat de wedstrijd maar met één scheidsrechter wordt gefloten.
Wat zijn de gevolgen als je niet op komt dagen zonder vervanging te regelen? Bij niet komen opdagen en/of bij geen vervanging regelen volgt er een straf, bestaande uit het tafelen van de eerstvolgende thuiswedstrijd van je eigen team (hiervoor mag geen vervanging worden geregeld) en een boete van €5,00 die wordt voldaan aan de persoon die voor je is ingevallen. De geldboete wordt altijd via de penningmeester geïncasseerd (en dus niet geïncasseerd via de trainer/coach).